Obnova stolarije - Brušenje

Brušenjem nastavljamo pripremu stolarije za daljnje faze obnove. Postupak je jednostavan ali ipak treba obratiti pažnju na pojedine detalje.

Autor članka: Tlocrt.hr    Fotografija: Tlocrt.hr

/slika/savjeti/brusenje/brusenje.jpg

U prošlom članku - Obnova stolarije (Paljenje) - opisali smo postupak temeljitog paljenja. Sada krećemo u brušenje te ćemo opisati kako pravilno obrusiti stolariju prije faze koju nazivamo kitanje.

Kod brušenja nam je potreban adekvatan alat odnosno brusilica i produženi električni kabel. Model brusilice utječe na kvalitetu i brzinu rada. To bi značilo kako se pojedini modeli ne mogu usporediti s modelima provjerenih proizvođača.

Ako krećete u obujam manjih radova (nekoliko vrata i sl.) tada ćete kupiti jeftiniji model brusilice koja će zasigurno ispuniti svoju namjenu. Kod većeg obujma radova ipak je bolji izbor kupiti kvalitetniju brusilicu.

Obnova stolarije nije jeftin posao. Cijene se kreću u prosjeku od 100,00 kn po metru kvadratnom pa do 300,00 kn ovisno o zahtjevnosti. Moguća je i viša cijena ako se traže specijalne izvedbe (dekoracije i sl.)

Lako možete izračunati isplati li se ulagati u skuplji alat. Sljedeći korak odabir je brusnog papira, navedeni postupak smo opisali u članku: Kako odabrati brusni papir - ali ćemo ponoviti:

- Nakon paljenja stolarije granulacija: 60 - 80

- Bojana podloga (sintetska boja): 120 - 150

- Bojana podloga (akrilna boja): 150 - 180

Kratak opis brusilica pogledajte u priloženom videu

U fazi brušenja bitno je redovito mijenjati brusni papir i obratiti pažnju da brusilicom ne brusite dekoracije ako one postoje na stolariji, već to činite ručno kako ih ne bi oštetili.

Također trebate znati kako kod brušenja koristili filter na brusilici ili ne, prašine će nastati poprilično.

Zato je zaštitna maska obvezna kao i zaštitne rukavice.

Cijeli postupak brušenja možete pogledati u priloženom video materijalu.


Vezani sadržaj:


Ocjenite članak:
loader
Ocijenili ste ovaj članak!

Image 01 Image 02 Image 03 Image 04