Obnova stolarije - Paljenje

Paljenje stolarije proces je u kojem potpuno odstranjujemo lak, temeljnu boju i kit s drvenih podloga. Sam proces nije jednostavan i zahtijeva u prvom redu strpljenje.

/slika/savjeti/obnova-stolarije-paljenje-boje/obnova-stolarije-paljenje-boje-1.jpg

Odstranjivanje starog materijala u većini slučajeva se vrši fenom koji termički rastapa materijal te nam olakšava njegovo uklanjanje s površine.

Često se postavlja i pitanje raznih tekućina koje se jednostavno nanose na podlogu koju smo odlučili obraditi te nakon određenog vremenskog perioda  nagrizanjem materijala isti uklanjamo.

Do sada se navedeni način nije pokazao učinkovit tako se i dalje koristi metoda vrućeg zraka. Nešto stariji način uključivao je plinsku bocu i let lampu ali taj način radi nepraktičnosti više nije najbolji odabir.

Kada krećete u fazu paljenja stolarije trebali bi obratiti pažnju na nekoliko važnih faktora. Provjera same podloge prvi je korak kako bi stekli uvid u obujam posla koji nas čeka. U ovoj fazi provjeravamo koliko postoji naslaga materijala na samoj površini i kako postojeći materijal reagira na pokušaj mehaničkog odstranjivanja (struganje).

Ako je na drvenu podlogu nanošen samo tanki sloj laka takva će se podloga teže obrađivati pošto se uslijed zagrijavanja lak potpuno otapa.

Ako je na drvenoj podlozi osim laka i temeljne boje nanošen deblji sloj kita za drvo. Takva podloga će se također teže obrađivati pošto se i kit za drvo otapa uslijed zagrijavanja. Bitno je i provjeriti kakav je premaz laka na podlozi jer pojedine vrste lakova nakon što se zagriju teško se uklanjaju.

Sve navedene radnje najbolje je pokušati na manjoj odabranoj površini stolarije koju smo odlučili obraditi. Potreban vremenski period potpunog odstranjivanja materijala na manjoj površini dati će nam uvid koliko je vremena otprilike potrebno kako bi obradili cijelu površinu.

U fazi provjere znati ćemo još jedan važan faktor koji je bitan, to je vrsta drveta od kojeg je stolarija izrađena. Mada se to čini na prvi pogled nevažno opisati ćemo zašto je upravo suprotno.

Krenete li uklanjati stari materijal oštrom lopaticom, radite li to na stolariji koja je izrađena od nekog mekšeg drveta, moguća je situacija u kojoj ćete površinu poprilično oštetiti. U budućoj fazi kitanja potrebno je više materijala i vremena kako bi istu površinu adekvatno poravnali te pripremili za sljedeće potrebne faze.

Dobar odabir lopatice i regulacija vrućeg zraka iz fena za paljenje dati će kvalitetan rezultat. Veću pažnju ćete također posvetiti ako obrađujete stolariju koja sadrži razne ukrasne elemente i naravno staklo.

/slika/savjeti/obnova-stolarije-paljenje-boje/obnova-stolarije-paljenje-boje-2.jpg
Primjer lopatica raznih dimenzija i različite tvrdoće

Ovisno o debljini ugrađenog stakla podesiti ćete fen za paljenje. U suprotnom staklo će se zagrijati i pucati. To nas vodi u još jedan financijski izdatak odnosno potpunu izmjenu staklene površine.

Također ćete pripaziti da ne oštetite staklarski kit ako postoji kako ga ne bi trebali dodatno obrađivati.

Kod paljenja uz spoj drvene lajsne i stakla najbolje je prisloniti keramičku pločicu.

Kod kompletne obrade stolarije dobar izbor je i uklanjanje mehanizma brave. Isti se može očistiti i podmazati te se ponovno ugraditi. Navedeno pravilo može služiti za svaki metalni dio koji je ugrađen u drvene elemente te postoji mogućnost njegove demontaže bez utjecaja na stabilnost elementa koji obrađujemo.

Stolariju palite koristeći zaštitnu masku.


/slika/savjeti/obnova-stolarije-paljenje-boje/obnova-stolarije-paljenje-boje-3.jpg
 

Video sadržaj koji će Vam zasigurno dodatno pomoći.


Vezani sadržaj:


Ocjenite članak:
loader
Ocijenili ste ovaj članak!

Image 01 Image 02 Image 03 Image 04